Έκδοση τιμολογίου παροχής υπηρεσιών από τα μέλη ΔΕΠ

Σύμφωνα με το αρ. 99 του Ν. 4310/14 όπως ισχύει: «Στην άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, κατά την έννοια της παρ. 2 στοιχείο θ΄ του άρθρου 23 του ν. 4009/ 2011 (Α΄ 195), για όσους Καθηγητές και υπηρετούντες Λέκτορες σε ΑΕΙ υπάγονται στην ανωτέρω διάταξη, περιλαμβάνεται και η συμμετοχή σε κάθε είδους προγράμματα, τα οποία χρηματοδοτούνται από διεθνείς ή ιδιωτικούς πόρους, των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) των Α.Ε.Ι., των Ειδικών Νομικών Προσώπων για την Αξιοποίηση και Διαχείριση της Περιουσίας των Α.Ε.Ι., που ιδρύονται κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 7 του άρθρου 41 του ν. 2413/1996 (Α΄ 124) και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου για τη διαχείριση της περιουσίας των κονδυλίων έρευνας των Α.Ε.Ι., που συστήνονται κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 58 του ν. 4009/2011, υπό την προϋπόθεση ότι θα εκτελούν τα διδακτικά και λοιπά τους καθήκοντα, όπως αυτά ορίζονται στις διατάξεις του ν. 4009/2011 και από τα κατά περίπτωση αρμόδια όργανα των Α.Ε.Ι.»

Σύμφωνα με το αρ. 246 του Ν. 4957/22 όπως ισχύει: «Η συμμετοχή μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) σε έργα/προγράμματα των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) των Α.Ε.Ι. συνιστά επιτρεπτή πρόσθετη απασχόληση, υπό την προϋπόθεση ότι εκτελούν τα διδακτικά και λοιπά τους καθήκοντα, όπως αυτά ορίζονται ανά περίπτωση.»

Με βάση τα παραπάνω, τα μέλη ΔΕΠ που έχουν προβεί σε έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας θα πρέπει υποχρεωτικά να εκδίδουν τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών για την συμμετοχή τους στα έργα του ΕΛΚΕ ΕΜΠ που χρηματοδοτούνται από διεθνείς ή ιδιωτικούς πόρους (ενδεικτικά, αφορά στα έργα με κωδικό ΕΛΚΕ 62/, 63/, 93/, 98/).

Συνοδευτικά με τη σύμβαση και με το αίτημα πληρωμής θα πρέπει να κατατίθεται από το μέλος ΔΕΠ υπεύθυνη δήλωση για την υπαγωγή του ή μη στην παρ. 9 του αρ. 39 του Ν. 4387/16 σύμφωνα με τα υποδείγματα που διατίθενται στα παρακάτω link (παράγραφος 1.5 Υπεύθυνες δηλώσεις):

Διαθέσιμα έντυπα σε ηλεκτρονική μορφή

 

– Το τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα έργα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή ίδιους πόρους (ενδεικτικά, αφορά στα έργα με κωδικό ΕΛΚΕ 68/, 61/, 91/).

– Οι αμοιβές για τη συμμετοχή στα ερευνητικά έργα των μελών ΔΕΠ που δεν έχουν προβεί σε έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας εξακολουθούν να εκκαθαρίζονται ως πρόσθετες αμοιβές.

– Η εφαρμογή της παρούσας δεν αφορά στις ημερήσιες αποζημιώσεις ταξιδιών οι οποίες εξακολουθούν να εκκαθαρίζονται ως πρόσθετες αμοιβές σε κάθε περίπτωση.

– Η έκδοση τιμολογίου παροχής υπηρεσιών από τα μέλη ΔΕΠ αφορά αποκλειστικά και μόνο έργα που διαχειρίζονται οι ΕΛΚΕ των ΑΕΙ.

– Στην περίπτωση που τα μέλη ΔΕΠ που πρόκειται να εκδώσουν τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών για τη συμμετοχή τους στα έργα σύμφωνα με τα ανωτέρω επιθυμούν την υπαγωγή τους στην παρ. 9 του αρ. 39 του Ν. 4387/16, παρακαλούνται να ενημερώσουν άμεσα την ΜΟΔΥ.

Ημερομηνία έναρξης ορίζεται η 01/09/2024 (ημερομηνία έναρξης σύμβασης).

 

Κατάργηση ορίου αμοιβών μελών ΔΕΠ και ΕΔΙΠ για τη συμμετοχή σε έργα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους

 

Σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 αρ. 246 του Ν.4957/22 όπως διαμορφώθηκαν με την ψήφιση του Ν. 5128/30-07-2024 « Οι πάσης φύσεως αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές ή σύνταξη που καταβάλλονται προς τα μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. των Α.Ε.Ι., απαγορεύεται να υπερβαίνουν το ανώτατο όριο αποδοχών της παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 4354/2015 (Α’ 176). 3.  Δεν εμπίπτουν στο ανώτατο όριο αποδοχών της παρ. 2 αμοιβές μελών Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π., καθώς και ερευνητών και Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων (Ε.Λ.Ε.) από τη συμμετοχή σε κάθε είδους προγράμματα των Ε.Λ.Κ.Ε. των Α.Ε.Ι. και των ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α’ 258), τα οποία χρηματοδοτούνται από ίδιους, εθνικούς, διεθνείς ή ιδιωτικούς πόρους, σύμφωνα με το άρθρο 230

 

Με βάση τα παραπάνω, οι αμοιβές των μελών ΔΕΠ και ΕΔΙΠ για τη συμμετοχή τους σε ερευνητικά έργα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους επιτρέπεται να υπερβαίνουν το ανώτατο όριο αποδοχών (όριο γενικού γραμματέα). Διευκρινίζεται ότι εξακολουθεί να ισχύει το όριο που προβλέπεται στην παρ. 2 του αρ. 104 του Συντάγματος για τη συμμετοχή των μελών ΕΔΙΠ σε όλα τα ερευνητικά έργα και για τα μέλη ΔΕΠ στα έργα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους (όριο 100%). Επίσης εξακολουθούν να ισχύουν οι περιορισμοί που υπάρχουν αναφορικά με τα timesheets των συμμετεχόντων στα ερευνητικά έργα (ΔΕΠ και ΕΔΙΠ).

 

Ημερομηνία έναρξης ορίζεται η 01/08/2024 (ημερομηνία απασχόλησης).