Ενδεικτικά βήματα δημιουργίας αρχείου pdf, συμβατού με πρότυπο PDF/A

Για την αποφυγή προβλημάτων στη διαδικασία ψηφιακής υπογραφής αρχείου PDF, αναφέρονται ακολούθως μερικοί τρόποι τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε υπολογιστές με λειτουργικό Windows. Τα αρχεία που παράγονται είναι συμβατά για χρήση και με τις υπηρεσίες “Ψηφιακή βεβαίωση ιδιωτικού συμφωνητικού” και “Ψηφιακή βεβαίωση εγγράφου” του gov.gr

Κάθε έγγραφο που δημιουργούμε ή επεξεργαζόμαστε και πρόκειται να υπογραφεί ψηφιακά, παρακαλούμε να το αποθηκεύστε ως pdf έγγραφο επιλέγοντας να είναι συμβατό με τον μορφότυπο (format) PDF/A. Τα αρχεία τύπου PDF/A όταν τα ανοίγουμε με Acrobar reader, εμφανίζεται το μήνυμα ..

(!) This file claims compliance with the PDF/A standard and has been oppened read-only to prevent modification


Microsoft Office επιλέγουμε:
Αποθήκευση ως –> Περισσότερες επιλογές –> Αποθήκευση ως: PDF (*.pdf) –> Πατάμε το κουμπί Επιλογές –> Τσεκάρουμε το checkbox «Συμβατό με PDF/A».

ABBYY Fine Reader επιλέγουμε: Save as –> Τσεκάρουμε την επιλογή «Create PDF/A»

Εναλλακτικά, μέσα από το πρόγραμμα που χρησιμοποιείτε για την επεξεργασία του αρχείου, κάντε Εκτύπωση του εγγράφου ως PDF.

• Ενδεικτικά, αφού ανοίξετε το αρχείο μέσα από την εφαρμογή Acrobat Reader, επιλέξτε: File –> Print –> στην επιλογή “Printer” εντοπίζουμε και επιλέγουμε “Microsoft print to pdf” μέσα από         την drop-down list –>     Print –> Αποθήκευση του αρχείου στον υπολογιστή. Αυτός ο τρόπος παράγει απλό αρχείο pdf και όχι pdf/A, που όμως έχει δοκιμαστεί και δεν εμφανίζει πρόβλημα            όταν υπογραφεί ψηφιακά.

• Άλλος τρόπος είναι να εγκαταστήσετε τη δωρεάν εφαρμογή PDFCreator. Μετά την εγκατάσταση θα εμφανιστεί στους εκτυπωτές τον οποίο θα επιλέξετε. Ενδεικτικά, αφού ανοίξετε το αρχείο         μέσα από την εφαρμογή Acrobat Reader, επιλέξτε: File –> Print –> στην επιλογή “Printer” εντοπίζουμε και επιλέγουμε “PDFCreator” μέσα από την drop-down list –> Print –> Στην οθόνη που     εμφανίζεται επιλέγουμε στο προφίλ “PDF/A (long term preservation)” — > Save