ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

 

Σε συνέχεια της από 11-06-2024 ανακοίνωσης της ΜΟΔΥ του ΕΛΚΕ ΕΜΠ και κατόπιν των διευκρινίσεων που δόθηκαν από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προς το Προεδρείο της Συνόδου των Αντιπρυτάνεων Έρευνας των Πανεπιστημίων για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις δημόσιες συμβάσεις που συνάπτονται με προμηθευτές της αλλοδαπής, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

 

  • «Η Εφαρμογή B2G Η.Τ αφορά προμηθευτές από όλο το κόσμο και δεν περιορίζεται μόνο στην Ευρώπη
  • Για προμηθευτές Εξωτερικού ισχύουν αντίστοιχες υποχρεώσεις με τους προμηθευτές Εσωτερικού, ήτοι:
    • Οι προμηθευτές εξωτερικού υποβάλουν τα Ηλεκτρονικά Τιμολόγιά τους (Η.Τ) μέσω πιστοποιημένων παρόχων Υπηρεσιών PEPPOL (Corner 2 Access Points).
    • Οι ως άνω Πάροχοι PEPPOL δύνανται να ευρίσκονται σε οποιοδήποτε σημείο (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας). Είθισται, οι Προμηθευτές να επιλέγουν τους τοπικούς παρόχους, στη χώρα που δραστηριοποιούνται.
    • Οι Πάροχοι PEPPOL εκτός Ελλάδας είναι υποχρεωμένοι πριν την έναρξη παραγωγικής αποστολής Η.Τ προς τις Αναθέτουσες Αρχές (Α.Α), να πιστοποιούνται άπαξ από την ΓΓΠΣ ΨΔ, ως Πάροχοι Υπηρεσιών B2G Ηλεκτρον. Τιμολόγησης στο πλαίσιο των Δημόσιων Προμηθειών. Να σημειωθεί ότι οι Ελληνικές εταιρείες Πάροχοι PEPPOL είναι ήδη πιστοποιημένοι από την ΓΓΠΣ ΨΔ.
    • Οι ως άνω Πάροχοι εξωτερικού είναι υποχρεωμένοι, για λογαριασμό των Προμηθευτών πελατών τους, να συμπληρώνουν το B2G Η.Τ με κάποια στοιχεία του Ελληνικού Μορφότυπου PEPPOL CIUS, ώστε το Η.Τ να μπορεί να καταλήξει, μέσω του δικτύου PEPPOL, στις Α.Α.
  • Χρησιμοποιείται η ίδια ηλεκτρονική πλατφόρμα, εγκατεστημένη στο G-CLOUD της ΓΓΠΣ ΨΔ, από όλους τους παρόχους PEPPOL (εσωτερικού και εξωτερικού), μέσω της οποίας τα Η.Τ των Προμηθευτών καταλήγουν στους Φορείς της Δημόσιας Διοίκησης προς εκκαθάριση και πληρωμή. Για περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση gsis.gr/e-invoice
  • Οι πληροφορίες που πρέπει να συμπληρώνουν οι Προμηθευτές Εξωτερικού είναι οι ίδιες με αυτές των προμηθευτών εσωτερικού, με εξαίρεση τις περιπτώσεις: Αναγνωριστικό Η.Τ (πεδίο BT-1): Εάν ο Προμηθευτής Εξωτερικού χρεώνει τις τιμολογούμενες οντότητες με Ελληνικό ΑΦΜ ΦΠΑ, τότε το BT-1 πρέπει να ακολουθεί τη διαμόρφωση του Ελληνικού Μορφότυπου PEPPOL. Διαφορετικά, το BT-1 λαμβάνει την οικεία διαμόρφωση. Σε κάθε περίπτωση, το Η.Τ από προμηθευτή εξωτερικού δεν απαιτείται να επικυρώνεται από την ΑΑΔΕ (λαμβάνοντας τον κωδικό Μ.ΑΡ.Κ και τη συμβολοσειρά Αυθεντικοποίησης).»

 

Συμπερασματικά, οι προμηθευτές της αλλοδαπής καθίστανται υπόχρεοι έκδοσης ηλεκτρονικού τιμολογίου δημοσίων συμβάσεων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (ανακοίνωση ΜΟΔΥ ΕΛΚΕ ΕΜΠ – 11/06/24) για αναθέσεις καθαρής αξίας άνω των 2.500,00€.